Φορτώνει...

Online eSHOP καφές ελληνικός, γαλλικός καφές, Espresso, Nescafe, αγορά καφέ internet

Καφές κατάστημα, αγορά espresso, αγορά nescafe Αγορά καφέ μέσω internet eSHOP Καφές ελληνικός, γαλλικός καφές, αγορά καφέ Καφές internet, αγορά γαλλικού καφέ Καφές internet, αγορά γαλλικού καφέ
   
Το καλάθι είναι άδειο   Το καλάθι είναι άδειο

• Η Ιστορία του Καφέ

TI EINAI AYTO ΠΟΥ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΛΑΥΣΗ ΕΝΟΣ ΕΣΠΡΕΣΟ ΣΕ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ? ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΥΝΑΝΤΑΤΑΙ ΑΥΤΗ Η ΑΠΟΛΑΥΣΗ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΡΟΦΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΒΟΥΡΝΤΙΣΜΕΝΟΥΣ ΚΟΚΚΟΥΣ? Η απάντηση στα ερωτήματα αυτά θα δοθεί αν χρησιμοποιήσουμε μονό μερικές από τις 5 αισθήσεις μας κατά το μικρό διάστημα που χρειάζεται για να γευτούμε πλήρως έναν εσπρέσο. Η προέλευση της λέξης καφέ είναι η ‘’qhawe’’ που στα αραβικά σημαίνει ρόφημα φυτού. Ο εσπρέσο είναι το μοναδικό ρόφημα που μας ‘ξυπνάει’ μας διεγείρει. Αυτό όμως δεν γίνεται απλώς επειδή περιέχει καφεΐνη. Αντίθετος ένας ποιοτικός αράμπικα δεν περιέχει περισσότερο από 100 μγ καφεΐνης. Αυτό συμβαίνει γιατί η ποικιλία αραμπικα σε σύγκριση με τη ρομπούστα έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη ( 1,1-1,7% έναντι 2-4,5%). Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ο πολύ μικρός χρόνος απόσταξης του εσπρέσο δεν αρκεί για να διαλυθεί ολόκληρη η περιεκτικότητα καφεΐνης του αλεσμένου κόκκου. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται ένα εξαιρετικό ρόφημα με ισορροπημένη ποσότητα καφεΐνης. Τέλος λοιπόν στους υπερεκχειλισμένους εσπρέσο για μεγαλύτερη διάρκεια’ το μονό που καταφέρνουμε αν ο καφές τρέξει παραπάνω από το κανονικό είναι να έχουμε κακή γεύση, άσχημο άρωμα, πολύ καφεΐνη. Λίγοι από μας γνωρίζουν ότι το τσάι, η σοκολάτα, η κόλα και άλλες τροφές και φαρμακευτικά προϊόντα περιέχουν καφεΐνη. Εξίσου λίγοι γνωρίζουν ότι ένα φλιτζάνι εσπρέσο κατά μέσο όρο περιέχει λιγότερη καφεΐνη από αλλά ροφήματα καφέ. Για παράδειγμα ένας εσπρέσο μπορεί να περιέχει από 90-200 χιλιοστόγραμμα έναντι 150-300 της μόκας ! ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΣΕ ΚΑΦΕΙΝΗ ΕΣΠΡΕΣΟ 90-200 ΧΙΛΙΟΣΤΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑ ΦΛΙΤΖΑΝΙ ΦΙΛΤΡΟΥ 150-300 ΧΙΛΙΟΣΤΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑ ΦΛΙΤΖΑΝΙ ΝΤΕΚΑΦΕΙΝΕ 2-3 ΧΙΛΙΟΣΤΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑ ΦΛΙΤΖΑΝΙ ΤΣΑΙ 40-50 ΧΙΛΙΟΣΤΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑ ΦΛΙΤΖΑΝΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ 80 ΧΙΛΙΟΣΤΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑ 100 ΓΡΑΜΜ ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ 65 ΑΝΑ ΛΙΤΡΟ ΠΕΠΣΙ ΚΟΛΑ 54 ΑΝΑ ΛΙΤΡΟ ΠΕΠΣΙ ΛΑΙΤ 100 ΑΝΑ ΛΙΤΡΟ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΤΙΚΑ ΠΟΤΑ 50 ΠΑΙΔΙΚΗ ΔΟΣΗ 100-500 ΔΟΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΠΑΥΣΙΠΟΝΑ 5-264 ΠΑΙΔΙΚΗ ΔΟΣΗ 20- 500 ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΣΙΡΟΠΙ ΒΗΧΑ 20-166 ΠΑΙΔΙΚΗ ΔΟΣΗ 40 – 800 ΔΟΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ COFFEE SOURCES Ανάλογα με το είδος, την ποικιλία και τη χώρα προέλευσης οι κόκκοι της coffea επιδεικνύουν στο φλιτζάνι ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γεύσης και αρώματος. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες Arabica και Robusta. Για παράδειγμα η Βραζιλία που παράγει 25 εκ σακιά ετησίως και καλύπτει το 30% της παγκόσμιας παραγωγής παράγει πολλά είδη καφέ κυρίως Arabica που ποικίλουν από τοn λεπτό Santos ως τον πιο έντονο Parana. Η Διεθνής Οργάνωση του καφέ, η οποία απαρτίζεται τόσο από χώρες παραγωγούς όσο και από τις κύριες καταναλώτριες χώρες, έχει υποδιαιρέσει τις διάφορες χώρες σε ομάδες, ανάλογα με την ομοιότητα ποιότητας παραγωγής, την ελαφριά Κολομβιανή ομάδα η οποία περιλαμβάνει την Κολομβία, την Κένυα, την Τανζανία. Επίσης υπάρχει η λεγόμενη < άπλυτη > ομάδα Arabica η οποία περιλαμβάνει τη Βραζιλία και την Αιθιοπία , την ομάδα των άλλων ήπιων Καφέδων η οποία περιλαμβάνει όλους τους άλλους παραγωγούς αραμπικα. Τέλος η Robusta η οποία περιλαμβάνει όλους τους παραγωγούς του είδους αυτού. Η Κολομβία με 14 εκ σάκους ετησίως είναι η 2η χώρα σε μέγεθος σε παραγωγή καφέ παράγοντας ποικιλίες τύπου ‘’ήπιου Arabica ‘’ . Οι εξαιρετικά ελαφριές ποικιλίες Typica Maragogype & Bourbon παράγονται καλύτερα στην Κεντρική Αμερική και ιδιαίτερα στην Γουατεμάλα. Οι δε Αφρικάνικες χώρες όσο και η Ινδονησία μεταξύ Ασιατικών χωρών, κατέχουν σημαντικό ποσοστό της αγοράς με την έντονη παραγωγή τους σε ποικιλίες Robusta. Ιδιαίτερη μνεία δικαιούται και η Τζαμάικα διότι παράγει ένα είδος ήπιου καφέ ασύγκριτης ποιότητας. Ο καφές blue mountain όπως λέγεται αποτελεί ένα από τα σπάνια δείγματα αυτοτελούς γεύσης καφέ ο οποίος δεν χρειάζεται να αναμειχθεί με καφέδες άλλων προελεύσεων. Για το λόγο τούτο η τιμή του στην αγορά είναι εξαιρετικά υψηλή. Τα κύρια κέντρα λήψης των αποφάσεων σχετικά με τις τιμές και τις πολιτικές βρίσκονται εκτός των τροπικών ζωνών, δηλαδή στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού- Χάβρης. Μάλιστα η Χάβρη αποτελεί έναν από τους κύριους λιμένες καφέ της Ευρώπης μαζί με το Αμβούργο το Ρότερνταμ, Τεργέστη, Τζένοβα , Λιβόρνο και Μασσαλία. Αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ η Ιταλία με 3 λιμάνια για την εμπορική της διανομή και ενώ διαθέτει έντονη κουλτούρα γύρω από τον καφέ, συγκρινόμενη με άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες, έχει από τους χαμηλότερους συντελεστές κατανάλωσης καφέ, κατά κεφαλή. Ο μέσος Ιταλός καταναλώνει το μισό του καφέ που καταναλώνει ο μέσος Βέλγος ή Ολλανδός. Κατά κεφαλή κατανάλωση καφέ στην Ευρώπη σε kg (πράσινος καφές) ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ 12,84 ΔΑΝΙΑ 12,31 ΣΟΥΗΔΙΑ 11,89 ΟΛΛΑΝΔΙΑ 10,22 ΒΕΛΓΙΟ 9,67 ΝΟΡΒΗΓΙΑ 9,66 ΕΛΒΕΤΙΑ 8,3 ΓΕΡΜΑΝΙΑ 7,32 ΑΥΣΤΡΙΑ 6,41 ΓΑΛΛΙΑ 5,75 ΙΤΑΛΙΑ 4,8 ΟΥΓΓΑΡΙΑ 2,20 ΕΛΛΑΔΑ 2,11 ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ 2,01 ΙΣΠΑΝΙΑ 1,88 Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ 1,78 ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 1,37 ΙΣΛΑΝΔΙΑ 0,96 PERFECT SHOTS FOUR different ESPRESSO • Υποεκχυλισμένος εσπρέσο: Η ανοιχτόχρωμη κρέμα με μεγάλες φουσκάλες τείνει να εξαφανιστεί γρήγορα. Δεν έχει καθόλου σώμα, με λίγη γεύση και λίγο άρωμα. Υπερεκχειλισμένος εσπρέσο: Σκουρόχρωμη κρέμα με άσπρη κηλίδα ή με μαύρη τρύπα στο κέντρο. Λεπτό στρώμα κρέμας το οποίο τείνει να κινηθεί στα πλευρά σχηματίζοντας μαύρο κύκλο. Δυνατή, πικρή, στυφή , ξύλινη γεύση με λίγο άρωμα ROBUSTA : Κρέμα χρώματος γκρίζο- καφετί με μεγάλες φουσκάλες. Άτονο άρωμα, συμπαγές σώμα πικρή γεύση, συνήθως ξύλινη ή ακόμα και στυφή. Perfect ESPRESSO : ελαφρύ καφέ χρώμα στην κρέμα που φτάνει και ως κόκκινο καφέ, ενίοτε με κόκκινο καφέ λωρίδες ( tiger stripes). Αφρός πάχους 3-5 χιλ που διαρκεί. Συμπαγές σώμα , αρωματικός γλυκός και ευωδιαστός. Ισορροπημένη γεύση και άρωμα, και έντονη θετική επιγευση. ''ΤΡΙΤΟ ΚΥΜΑ'' TΟ ΤΡΙΤΟ ΚΥΜΑ (ΤΙ ΕΙΝΑΙ? ΓΙΑΤΙ ΛΕΓΕΤΑΙ ΤΡΙΤΟ?) Πριν φτάσουμε στην κορυφή σίγουρα έχουμε ξεκινήσει από χαμηλά. Το ίδιο συμβαίνει και εδώ. Για να πάμε στο τρίτο κύμα έχουμε περάσει και γνωρίζουμε καλά τι σημαίνει το πρώτο και τι σημαίνει το δεύτερο. Ακόμα και αν δεν έχουμε περάσει από αυτά τα δυο πρέπει να ξέρουμε σίγουρα τι είναι, για να καταλήξουμε στην πολυπλοκότητα του ‘’τρίτου’’. 1ο ΚΥΜΑ: Εδώ έχουμε να κάνουμε μονό με την κατανάλωση. Ο καφές είναι μονό μια τελετουργία πρόσληψης, από τον άνθρωπο, του πιο ψυχοενεργου ναρκωτικού που μπορεί να καταναλώσει. Στιγμιαίος και βιομηχανικός, τυποποιημένος φίλτρου. Καφές από τα ράφια των supermarket και ίσως το τυροπιτάδικο και το φούρνο της γειτονιάς μας στη γωνία. Δεν χρειάζεται μπαριστα ούτε καν έναν ανειδίκευτο μπουφετζή. Ένας απλός αρτοσυγκολητης είναι αρκετός. 2ο ΚΥΜΑ: Εδώ συναντάμε την μερική απόλαυση. Έχει να κάνει με την απόλαυση της γεύσης και τον διαχωρισμό της ποιότητας specialty. Οι συσκευασμένοι illy & starbucks είναι αντιπροσωπευτικοί καθώς η πρώτη ύλη που αγοράζουν είναι εξαιρετικής ποιότητας για βιομηχανικά επεξεργασμένους, τυποποιημένους καφέδες του <κουτιού>. Εδώ σίγουρα ένας καλός μπαριστα μπορεί να βοηθήσει να αναδειχτούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι ‘’περιορισμένες ‘’ δυνατότητες αυτών των χαρμανιών και μοναδικών προελεύσεων. Το κακό όμως στο δεύτερο κύμα είναι ότι δύσκολα μπορείς να συναντήσεις έναν πραγματικό μπαριστα με γνώσεις και αγάπη γιαυτο που κάνει. 3ο ΚΥΜΑ: Το τρίτο κύμα είναι εδώ για να επιτρέψει στον καφέ να μιλήσει από μόνος του. ΚαΦεΣ Για Τον ΚαΦε και Τέχνη για ΤΗΝ Τέχνη. Το τρίτο κύμα εκτιμά τον καφέ γι’αυτό που είναι πραγματικά και κάνει ότι είναι δυνατό για να φωτίσει τον συναρπαστικό, μοναδικό χαρακτήρα καθενός ξεχωριστά. Για το τρίτο κύμα απαραίτητος είναι ένας μεγάλος μπαριστα, δηλαδή ένας πραγματικός γνώστης του αντικειμένου του που δεν είναι άλλο από τον πιο περίπλοκο καρπό γευστικά που έχει δώσει η φύση στον άνθρωπο. Η αποστολή του μπαριστα στο Τρίτο Κύμα είναι να σαγηνεύσει τα υπέροχα, μεθυστικά, μυστηριώδη αρώματα μέσα από τον ψημένο σπόρο και να τα παγιδεύσει μέσα στο φλιτζάνι χρησιμοποιώντας όλες τις γνώσεις του, οι οποίες ξεκινούν από την βοτανολογία και την αγροτική τεχνολογία και φτάνουν στην χημεία και την μοριακή γαστρονομία καθώς και την τέχνη που αναπτύσσεται και χρησιμοποιείται κατά το καβούρντισμα αλλά και την Παρασκευή του κάθε ροφήματος πίσω από το μπαρ. Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου 2007 SPECIALTY COFFEE Τι είναι ο καφές Specialty ή Speciality? Γνωστός και ως καφές gourmet, ο καφές ποιότητας specialty προέρχεται από εξαιρετικούς κόκκους που μεγαλώνουν αποκλειστικά σε ιδανικές συνθήκες κλιματολογικής καλλιέργειας. Προσφέρουν χαρακτηριστικές γεύσεις, προϊόν των μοναδικών χαρακτηριστικών του εδάφους που καλλιεργούνται. Ο όρος specialty coffee πρωτοχρησιμοποιηθηκε από την ERNA KNUTSEN το 1974 σε ένα τεύχος του TEA AND COFFEE JOURNAL. H Knutsen που εργαζόταν ως αγοραστής στην εταιρία B.C Ireland στο Σαν Φραντζισκο δημιούργησε τον όρο για περιγράψει κόκκους εξαιρετικής γεύσης που παραγόταν σε ειδικά μικροκλίματα. Με τη ραγδαία ανάπτυξη του καφέ και των εξειδικευμένων καφεκοπτών κατά τη δεκαετία του 90 ο χώρος του specialty έχει γίνει ένας από τους πιο ραγδαία αναπτυσσόμενους τομείς της βιομηχανίας τροφίμων με τζίρο 9,6 δις Δολαρίων το 2004, και αυτό , μονό στις Η.Π.Α. Ο καφές αυτής της ποιότητας ξεχωρίζει πρώτα απλά από την ποιότητα της πρώτης ύλης. Ο Όρος αυτός υποδηλώνει το πολύ υψηλό επίπεδο που δίνεται σε όλο το μήκος της αλυσίδας ποιότητας που ξεκάνει από τον αγρότη και το φυτό και καταλήγει στον μπαριστα και στο φλιτζάνι και η οποία πρέπει να παραμένει αδιάρρηκτη παρά περίπου τους χιλίους κρίκους που την απαρτίζουν. Τέλος, μόνον ένα 8-10% της παγκόσμιας σοδειάς μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι και από αυτό μονό το ένα δέκατο είναι ικανό να θεωρηθεί ένας μοναδικός, ένας εξαιρετικός αντιπρόσωπος της περιοχής καλλιέργειας του, ένα ‘’grand crus’’ (μεγάλη καλλιέργεια) Τρίτη, 6 Νοεμβρίου 2007 TI EINAI O ΚΑΦΕΣ ? Ο κoκκος του καφε που αλεθουμε δεν ειναι τιποτα αλλο απο ενα σπορο, το κουκουτσι του κερασιου ενος τροπικου θαμνου που καταγεται απο την Αιθιοπια. Σημερα ο καφες σε χρηματικη αξια εινια το δευτερο πιο εμπορευσιμο αγαθο στον κοσμο παρεχοντας παραλληλα και την μεγαλυτερη δωση της πιο δημοφιλους ψυχοενεργου ουσιας που καταναλωνει ο ανθρωπος. Στην υγρη του μορφη ο καφες παρεχει καθημερινα σε ολο το κοσμο το γλυκοπικρο γευστικο του μπουκετο την διανοητικη εγρηγορση και το εναυσμα για κοινωνικη επαφη και επικοινωνια. Υπολογιζεται πως στην παγκοσμια βιομηχανια του καφε και των παραγωγων του απασχολουνται πανω απο 115 εκ ανθρωποι, ενω ο καφες ειναι το κυριο εξαγωγιμο προιον του Τριτου Κοσμου. ESPRESSO MADNESS O εσπρεσσο εχει 2 εννοιες. Πρωτον αυτη του γρηγορου και δευτερον μια που ανηκει σε μια παλιοτερη εποχη πιο ρομαντικη, αυτη του γτιαγμενου ειδικα για καποιον κατα παραγγελια και για την ευχαριστηση του. Στην Ιταλια υπαρχει μια εκφρασει που λεει : <<ο πελατης περιμενει τον καφε και οχι ο καφες τον πελατη.>> Πανω απο 50 εκ φλιντζανια καταναλωνονται καθημερινα στον κοσμο. Η δημιουργια του του ροφηματος αυτου προυποθετει τη γνωση μιας γαστριμαργικης τεχνης, ιδιαιτεης λεπτοτητας και τεχνικης, που δυστυχως παραμενει απολυτα παρεξηγημενη. Ενας λογος για την ελλειψη προδιαγραφων ειναι πως ειναι πραγματικα πολυ νεος. Ο αφες ανατγωνιζεται το κρασι σε επιπεδο εκλεπτισμου και περιπλοκοτητας, μα η ιστορια , η παραδοση και η κουλτουρα του κρασιου ειναι χιλιαδων ετων. Σε συγκριση με το κρασι ο καφες ειναι ενα γαστρονομικο βρεφος. Το ετος γεννησης του εσπρεσσο οριζεται το 1847 οταν η Ιταλικη gaggia πετυχε να πεπιεσει το νερο της εκθλιψης χρησιμοποιοντας ενα πιστονι με ελασμα. Οι μηχανες αυτες τοτε χρησιμοποιουσαν την πιεση του ατμου για να πεπιεσουν το νερο , οταν το 1906 εμφανιστηκαν τα πρωτα σχεδια των bezzara και pavoni. Οι μηχανες αυτες κατεστρεφαν τα ελαια του καφε στην προσπαθεια τους να τα εκθλιψουν. Για να επιτυχουμε τη δημιουργια ενος καλου εσπρεσσο δεν θα πρεπει να προσκοληθουμε σε μια παραμετρο αλλα να εχουμε διαρκη αντιληψη ολων αυτων καθως και τις σχεσεις αλληλεπιδρασης που τις διεπουν. ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΡΕΑΖΟΥΝ ΕΝΑΝ ΕΣΠΡΕΣΣΟ • ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΟΓΙΚΟΙ ( 1. ΥΓΡΑΣΙΑ, 2. ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ, 3. ΗΛΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ) • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ( ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΜΥΛΟΥ, ΠΙΕΣΗ ΑΝΤΛΙΑΣ, ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΝΕΡΟΥ , ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΜΗΧΑΝΗΣ) • ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ (ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΝΕΡΟΥ, ΦΡΕΣΚΑΔΑ ΚΑΦΕ, ΕΠΙΠΕΔΟ ΦΡΥΞΗΣ, ΚΡΑΜΑ ΚΑΦΕ) • ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΠΑΡΙΣΤΑ ( ΣΥΜΠΙΕΣΗ ΚΑΦΕ, ΔΟΣΟΜΕΤΡΗΣΗ, ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΘΛΙΨΗΣ , ΣΗΜΕΙΟ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΕΚΘΛΙΨΗΣ, ΡΥΘΜΙΣΗ ΜΥΛΟΥ, ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ) Οπως ενα πραγματικο δώρο της φυσης, ετσι και η απολαυστικη γευση του καφε προερχεται απο ενα φυτο. Το καφεοδενδρο ειναι θαμνος της οικογενειας rubiaceae και το γενος της, η coffea περιλαμβανει ορισμενα ειδη, αναμεσα τους το coffea arabica το οποιο ειναι το αριστο σε ποιοτητα ειδος με τα καλυτερα χαρακτηριστικα για εξασφαλιση καλυτερου αρωματος και ενος εξαιρετικου ροφηματος. Εκτος απο τα ελάσσονα ειδη, coffea liberica και coffea Excelsa, η μονη ποικιλια με ευρεια διαδοση και με σημαντικη οικονομικη σπουδαιοτητα ειnai η coffea canephora γνωστη κοινως ως robusta. Το φυσικο περιβαλλον των θαμνων coffea ειναι οι τροπικες ζωνες της Ασιας, Αφρικης, και Αμερικης. Εκτος απο το οτι επιδεικνυει εξαιρετικα χαρακτηριστικα, το arabica ειναι ιδιατερα ευαισθητο στη ζεστη και την υγρασια και για το λογο αυτο προτιμουνται μεγαλα υψομετρικα κλιματα τουλαχιστον ανω των 900 μετρων απο την επιφανεια της θαλασσας. Οσο μεγαλυτερο το υψομετρο ειναι τοσο βελτιωνονται οι οργανοληπτικες ιδιοτητες του καβουρντισμενου κοκκου καφε. Σε αντιθεση, η robusta, λογο της μεγαλης τους ανθεκτικοτητας στο τροπικο κλιμα, αναπτυσσονται πολυ καλα σε υψομετρο 200/300 μετρων σε πιο πολυ προσβασιμες περιοχες, που επιτρεπουν ευκολοτερα τη διαχειρηση των φυτειων. Δυστυχως η μεγαλυτερη ανθεκτικοτητα του φυτου διακρινεται και στα οργανοληπτικα χαρακτηριστικα του καφε που παραγει. Παρολο που η μεγαλυτερη ανθεκτικοτητα προσδιδει καλυτερο ''σωμα'' , η ιδια αυξσνει και την πικραδα και στυφαδα του και την περιεκτικοτητα του σε καφεινη. • robusta 2-4 % • arabica 1,1-1,7 % Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΦΕ ΠΡΟΤΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΚΑΦΕ, ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΜΕΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΦΕ. (ΠΗΓΗ:http://el.wikipedia.org) Καφές Ο καφές είναι ένα παγκόσμια διαδεδομένο ρόφημα, το οποίο κατασκευάζεται από τα καβουρδισμένα και αλεσμένα σπέρματα της καφέας ή καφεόδεντρου. Ο καφές έχει αναζωογονητική δράση, η οποία οφείλεται στο βασικό του συστατικό, την καφεϊνη, ένα αλκαλοειδές συστατικό που υπάρχει στους σπόρους των καρπών του. Υπολογίζεται ότι η διαδικασία ετοιμασίας του ροφήματος επαναλαμβάνεται παγκοσμίως πάνω από 400 δισεκατομμύρια φορές το χρόνο. Καφέα ή Καφεόδενδρο Καρποί της Coffea Arabica. Το φυτό απ' το οποίο προέρχεται ο καφές (κόκκοι) είναι ένας αειθαλής κορμώδης θάμνος που μοιάζει πολύ με την κερασιά. Έχει66 αναγνωρισμένες ποικιλίες και ονομάζεται καφεόδενδρο ή καφέα. Τα καφεόδενδρα ζουν περίπου 25 - 30 χρόνια και ευδοκιμούν κυρίως σε τροπικά κλίματα. Τα άγρια φτάνουν σε ύψος τα 30 πόδια, το ύψος όμως των καλλιεργούμενων περιορίζεται, για ευκολότερη συγκομιδή. Υπάρχουν δυο βασικά είδη καφεόδεντρου, η Coffea arabica που προέρχεται από την Αιθιοπία και δίνει τους καρπούς με την καλύτερη γεύση και άρωμα, και η Coffea canephora (robusta), οι καρποί της οποίας περιέχουν περισσότερη καφεΐνη, και προέρχεται απ' την Ουγκάντα. Οι κάλυκες του καφέ (καρπού) αναπτύσσονται κατά μήκος των κλαδιών και χρειάζονται σχεδόν ένα χρόνο μέχρι να ωριμάσουν, παίρνοντας ένα κοκκινωπό χρώμα. Ο κόκκος του καφέ είναι το κουκούτσι του καρπού του δέντρου• βρίσκεται στο κέντρο του, κάτω από τη σάρκα και το φλοιό του καρπού, που απομακρύνεται κατά την προεπεξεργασία του καφέ. Ο κόκκος χωρίζεται συνήθως σε 2 μέρη ή μπορεί να είναι ακόμη και μονός, γνωστός και ως μαργαριταρένιος (Pearl Coffee). Η ιστορία του καφέ Προέλευση Η ιστορία του καφέ ξεκίνησε στην Αιθιοπία, όπου η Coffea arabica μεγάλωνε ελεύθερα σαν θάμνος. Αρχικά ο καρπός χρησιμοποιόταν αυτούσιος από τους τοπικούς πληθυσμούς, που είτε τον μασούσαν είτε τον άλεθαν σε μικρούς σβώλους. Όνομα και μύθοι Το όνομα του καφέ προέρχεται από την Αραβική λέξη qahhwa που είναι παραφθορά τμήματος της αρχικής Αραβικής ονομασίας του καφέ, qahwat al-bknn, κρασί του κόκκου, που αναφέρεται στο γεγονός ότι ο καφές χρησιμοποιείται σαν υποκατάστατο του κρασιού, καθώς το Κοράνι απαγορεύει το αλκοόλ. Όταν ο καφές πρωτοήρθε στην Ευρώπη ήταν γνωστός ως "Αραβικό κρασί". Μια άλλη εκδοχή αποδίδει το όνομα του καφέ στο Βασίλειο της Κάφφα, την περιοχή της Αιθιοπίας όπου άρχισε να χρησιμοποιείται ο καφές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προέλευση του καφέ και η ανακάλυψη των ιδιοτήτων του έδωσε τροφή και σε αρκετούς μύθους. Οι σημαντικότεροι είναι αυτός που αποδίδει την ανακάλυψη των ιδιοτήτων του καφέ σε έναν Αιθίοπα γιδοβοσκό, τον Καλντί, που παρατήρησε ότι τα ζώα του γίνονταν πιο δραστήρια όταν έτρωγαν τους καρπούς του φυτού του καφέ (μύθος των κατσικών που χορεύουν) και αυτός που λέει ότι ο καφές δόθηκε στον Μωάμεθ από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ προκειμένου να του χαρίσει δύναμη και αντοχή. Αραβικός κόσμος Από την Αφρική ο καφές πέρασε στην Υεμένη, όπου τον έφεραν σκλάβοι από το σημερινό Σουδάν. Η πρώτη αναφορά από τους Μουσουλμάνους γίνεται περίπου στο 900 μ.Χ. στα γραπτά του Πέρση γιατρού Ραζί και υπολογίζεται ότι η παρασκευή του καφέ όπως τη γνωρίζουμε σήμερα (με καβούρδισμα των σπόρων δηλαδή και βράσιμό τους) άρχισε γ'υρω στο 14ο αιώνα. Η πρώτη λεπτομερής αναφορά που έχουμε για την προέλευση και τη χρήση του καφέ είναι μια εργασία του Αμπντ Αλ Καντίρ Αλ-ΤΖαζίρι από τα 1587, όπου αναφέρεται ότι ο πρώτος που καθιέρωσε τη χρήση του καφέ ήταν ο μουφτής του Άντεν τον 14ο αιώνα. Από την Υεμένη ο καφές διαδόθηκε βορειότερα, στη Μέκκα και τη Μεδίνα και από εκεί στις μεγάλες πόλεις της βόρειας Αφρικής. Η ιδιότητα του καφέ να καταπολεμα την υπνηλία τον έκανε δημοφιλή ανάμεσα στους Σούφι, ενώ καθώς το Κοράνι απαγορεύει τη χρήση αλκοόλ ο καφές θεωρήθηκε ένα καλό υποκατάστατο, και από κοινωνικής άποψης η χρήση του ήταν ίδια με αυτή του αλκοόλ στη Δύση: τα καφεποτεία γίνονταν τόπος συνάθροισης, συζητήσεων, διασκέδασης ή και τζόγου. Τα πρώτα καφεποτεία άνοιξαν στη Μόκα, που ήταν και το κύριο λιμάνι από το οποίο γινόταν η διακίνηση του καφέ. Αρκετές φορές λόγω του χαρακτήρα τους τα καφεποτεία έγιναν τόπος πολιτικής συζήτησης και δραστηριότητας, και για αυτό έγιναν αρκετές προσπάθειες να κλείσουν, χωρίς όμως επιτυχία λόγω της δημοτικότητας του ροφήματος. Την ίδια τύχη είχαν και οι προσπάθειες να απαγορευτεί γενικά ο καφές σαν διεγερτική ουσία, τόσο από σκληροπυρηνικούς ιμάμηδες στη Μέκκα και το Κάιρο, όσο και από την Αιθιοπική Εκκλησία αργότερα. Πέρασμα στην Ευρώπη Ο καφές -σαν έτοιμο προϊόν, καθώς οι Άραβες απαγόρευαν αυστηρά την εξαγωγή σπόρων- πέρασε στην Ευρώπη από τη Βενετία, που διατηρούσε ισχυρές εμπορικές σχέσεις με τον Αραβικό κόσμο, στα τέλη του 16ου αιώνα. Διατέθηκε αρχικά από τους Βενετούς έμπορους στους πλούσιους, σαν εξωτικό είδος. Η δημοτικότητά του μεγάλωσε αφότου ο Πάπας Κλήμης Η΄, παρά τις συμβουλές του περίγυρού του να αφορίσει τον καφέ σαν ισλαμική απειλή προς το χριστιανισμό, δοκίμασε στα 1600 καφέ, τον βρήκε εξαίσιο και τον "βάπτισε" Χριστιανικό ρόφημα. Το πρώτο καφεποτείο άνοιξε στην Ιταλία το 1645. Οι Ολλανδοί ήταν οι πρώτοι που κατάφεραν να πάρουν σπόρους καφέ και να τον καλλιεργήσουν αρχικά στις αποικίες τους στην Ινδονησία. Την ίδια εποχή περίπου το φυτό του καφέ πέρασε και στην Ινδία, όπου μετέφερε σπόρους λαθραία ο Μπάμπα Μπουντάν, επιστρέφοντας από τη Μέκκα. Η δημοτικότητα του καφέ αυξήθηκε ραγδαία στην Ευρώπη• στην Αγγλία υπήρχαν 3000 καφεποτεία το 1675. Ο καφές έφτασε στη Γαλλία το 1657 και το 1669 το δώρο που έφερε στο Παρίσι ο απεσταλμένος του Σουλτάνου Μοχάμετ Δ' ήταν μια μεγάλη ποσότητα καφέ. Ένα από τα λάφυρα Πολωνών, Αυστριακών και Γερμανών μετά την νίκη τους στη Βιέννη το 1683 ήταν τα πολλά σακιά με καφέ που άφησε πίσω του ο ηττημένος Οθωμανικός στρατός. Ο Φραντσίζεκ Κουλτζίτσκι, Πολωνός αξιωματικός στον οποίο χαρίστηκαν τα σακιά του καφέ σαν δώρο για τη γενναιότητά του, άνοιξε ένα καφεποτείο, ενώ πρωτοτύπησε και με την προσθήκη ζάχαρης και γάλακτος στον καφέ. Έτσι η νίκη αυτή έγινε και αφορμή για τη διάδοση του καφέ στην Αυστρία, την Πολωνία και τη Γερμανία. Αμερικανική Ήπειρος Τον καφέ έφεραν στην Αμερικανική Ήπειρο οι Γάλλοι, μέσω των αποικιών τους στη Μαρτινίκα, τη Γαλλική Γουινέα και αλλού. Τα πρώτα φυτά έφερε ο Γκαμπριέλ ντε Κλιού στη Μαρτινίκα το 1714. Από εκεί πέρασε στη Γαλλική Γουινέα. Το 1727, ο Φραντσίσκο Παλχέτα στάλθηκε από το βασιλιά της Βραζιλίας στη Γουινέα, προκειμένου να φέρει σπόρους καφέ για να καλλιεργηθούν στη χώρα του. Καθώς η απόσπαση των σπόρων αποδείχτηκε δύσκολη, ο Παλχέτα έλυσε το πρόβλημα σαγηνεύοντας τη γυναίκα του Γάλλου Κυβερνήτη, η οποία του έδωσε σπόρους και φύτρα καφέ, κι έτσι το φυτό πέρασε στη Βραζιλία, η οποία σήμερα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή καφέ στον κόσμο. Την ίδια περίπου εποχή ο καφές καλλιεργήθηκε στη Τζαμάικα, το 1740 στο Μεξικό, το 1784 στη Βενεζουέλα και στα τέλη του αιώνα στην Κολομβία. Το 1893, ο καφές πέρασε από τη Βραζιλία στην Κένυα και την Τανζανία, ολοκληρώνοντας έτσι το διηπειρωτικό του ταξίδι που ξεκίνησε λίγο βορειότερα, στην Αιθιοπία, 900 χρόνια πριν. Ποικιλίες καφέ Υπάρχουν δύο βασικά είδη καφεόδεντρου, ή καφέας τα οποία παράγουν τις δύο ποικιλίες οι οποίες και στηρίζουν το παγκόσμιο εμπόριο του καφέ: η καφέα Αραμπίκα και η καφέα Ρομπούστα. Σπόροι καφέ της ποικιλίας arabica, από καφεόδεντρο της Βραζιλίας • Η ποικιλία arabica. Είναι η αρχαιότερη από τις δύο ποικιλίες. Πιστεύεται ότι προέρχεται από την Αιθιοπία αλλά, όπως δηλώνει και η ονομασία της, καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στην Αραβική Χερσόνησο. Το 78% της παγκόσμιας παραγωγής καφέ είναι της ποικιλίας 'arabica'. Ευδοκιμεί καλύτερα σε μεγάλα υψόμετρα, διαθέτει μία πολύ ραφιναρισμένη γεύση σε σύγκριση με τα υπόλοιπα είδη καφέ και περιέχει 1%καφείνη. Η ποικιλία arabica στις μέρες μας παράγεται κυρίως σε χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής και είναι γνωστή για την έντονη αρωματική γεύση που δίνει στον καφέ. Από υψηλής ποιότητας ποικιλία arabica παρασκευάζονται οι διάφοροι τύποι ελαφρού καφέ (mild coffees). • Η ποικιλία robusta. Η ποικιλία robusta είναι ανθεκτικότερη στις ασθένειες του φυτού από την arabica, λόγω της σχεδόν διπλάσιας ποσότητας καφεϊνης που περιέχει (η καφεϊνη μπορεί να παραλύσει και σκοτώσει ορισμένα από τα έντομα που απειλούν το καφεόδεντρο). Είναι ένα "εύρωστο" είδος με υψηλή παραγωγή ανά φυτό. Ευδοκιμεί σε χαμηλότερα υψόμετρα και διαθέτει μία πιο δριμεία, σκληρή γεύση. Η ποικιλία robusta, που αποτελεί το υπόλοιπο 22% της παγκόσμιας παραγωγής, έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζεται στα θερμά-υγρά κλίματα, στα οποία η arabica δεν ευδοκιμεί. Παρά την περισσότερο ουδέτερη γεύση του σε σχέση με την arabica, η ποικιλία robusta έχει αυξημένη δημοτικότητα, ιδιαίτερα στη μορφή του διαλυτού καφέ. Τα περισσότερα διακινούμενα σήμερα προϊόντα καφέ είναι συσκευασμένα μίγματα σε διάφορους συνδυασμούς των δύο ποικιλιών με διαφορετικά χαρακτηριστικά προκειμένου να ικανοποιήσουν την επιθυμητή γεύση και άρωμα από το καταναλωτικό κοινό. 15 πράγματα που δεν ξέρετε για τον καφέ Ευαγγελία Αναστασάκη | 16:55 - 1 Νοεμβρίου 2011 204Share perierga.gr - 15 πράγματα που δεν ξέρετε για τον καφέ!Ο καφές αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στην καθημερινότητα πολλών ανθρώπων και καταναλώνεται με πάθος από το 90% και πλέον του πληθυσμού της Γης σε όλες τις μορφές και τα είδη του. Πολλοί είναι αυτοί που νιώθουν εξάρτηση από τον καφέ, κάποιοι δηλώνουν ότι δεν μπορούν να ξυπνήσουν χωρίς αυτόν και άλλοι ότι δεν αντέχουν αν δεν πιουν τουλάχιστον 2 με 3 φλιτζάνια την ημέρα. Αλήθειες ή μύθοι, πολλά είναι αυτά που δεν γνωρίζουμε για το πλέον αγαπημένο ρόφημα ανά τον κόσμο! 1. Ο μύθος λέει πως κάποιοι βοσκοί από την Αιθιοπία ήταν οι πρώτοι που κατάλαβαν την επίδραση της καφεΐνης, όταν οι κατσίκες τους ξεκίνησαν να χορεύουν ασταμάτητα και να είναι υπερκινητικές αφού έφαγαν φύλλα καφεόδεντρου. 2. Ο καφές χρησιμοποιείται ως ρόφημα για περισσότερα από 700 χρόνια. 3. Αρχικά ο καφές τρωγόταν και δεν πινόταν. Αφρικανικές φυλές ανακάτευαν τους καρπούς των φυτών με λίπος για να δημιουργήσουν «μπάλες ενέργειας». 4. Ο καφές θεωρείται ότι χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τους Άραβες και οι χριστιανοί τον ονόμασαν «ποτό του Σατανά», επειδή είχε εφευρεθεί από τους μουσουλμάνους ως υποκατάστατο για το κρασί, το οποίο απαγορευόταν να πίνουν. 5. Όλος ο καφές του κόσμου παράγεται στη ζώνη ανάμεσα στον Τροπικό του Καρκίνου και στον Τροπικό του Αιγόκερω, με τη Βραζιλία να καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην παγκόσμια παραγωγή και την Κολομβία τη δεύτερη. Η μόνη πολιτεία που παράγει καφέ στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι η Χαβάη. 6. Τα καφεόδεντρα μπορούν να φτάσουν τα 10 μέτρα, αλλά τα καλλιεργούν έτσι ώστε να φτάνουν μέχρι τα 3 μέτρα, για να είναι πιο εύκολο το μάζεμα των καρπών. 7. Καθημερινά παράγονται πάνω από 7 τόνοι καφέ. 8. Ο καφές είναι το δεύτερο παγκοσμίως ρόφημα σε κατανάλωση αμέσως μετά το νερό. perierga.gr - 15 πράγματα που δεν ξέρετε για τον καφέ! 9. Η χώρα μας βρίσκεται στη 13η θέση στον κόσμο σε κατανάλωση καφέ. Κατά μέσο όρο καθένας από εμάς πίνει 1,6 φλιτζάνια καφέ την ημέρα και η συνολική ποσότητα φτάνει το 0,64% της παγκόσμιας παραγωγής ή τους 23.000 τόνους το χρόνο. 10. Οι χώρες με τους πιο φανατικούς του καφέ βρίσκονται στην Ευρώπη και είναι οι Φινλανδία, Ολλανδία, Νορβηγία, Δανία και Ισλανδία. 11. Το 70% του πληθυσμού που καταναλώνει καφέ προτιμάει την ποικιλία «Arabica», που είναι πιο ήπιος και αρωματικός. Το υπόλοιπο 30% προτιμάει την ποικιλία «Robusta» που είναι πιο πικρή αλλά έχει 50% περισσότερη καφεΐνη. 12. Το πρώτο καφενείο της Ευρώπης άνοιξε το 1683 στη Βενετία και ήταν τόπος συνάντησης για τους ανθρώπους της ανώτερης τάξης, ενώ ο βασιλιάς της Αγγλίας απαγόρευσε να ανοίξουν καφενεία στη Βρετανία ισχυριζόμενος πως εκεί συγκεντρώνονταν οι άνθρωποι για να συνωμοτήσουν εναντίον του. 13. Ο καφές κρατάει τον άνθρωπο ξύπνιο πολύ λιγότερο χρόνο από ό,τι συμβαίνει αν καταναλώσει ένα μήλο! 14. Δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. 15. Ο καφές προστατεύει από τον ήλιο και παράλληλα μειώνει τις βλάβες που προκαλεί στο δέρμα, αποτελώντας ένα από τα καλύτερα… ανηλιακά. perierga.gr - 15 πράγματα που δεν ξέρετε για τον καφέ! TI EINAI AYTO ΠΟΥ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΛΑΥΣΗ ΕΝΟΣ ΕΣΠΡΕΣΟ ΣΕ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ? ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΥΝΑΝΤΑΤΑΙ ΑΥΤΗ Η ΑΠΟΛΑΥΣΗ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΡΟΦΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΒΟΥΡΝΤΙΣΜΕΝΟΥΣ ΚΟΚΚΟΥΣ? Η απάντηση στα ερωτήματα αυτά θα δοθεί αν χρησιμοποιήσουμε μονό μερικές από τις 5 αισθήσεις μας κατά το μικρό διάστημα που χρειάζεται για να γευτούμε πλήρως έναν εσπρέσο. Η προέλευση της λέξης καφέ είναι η ‘’qhawe’’ που στα αραβικά σημαίνει ρόφημα φυτού. Ο εσπρέσο είναι το μοναδικό ρόφημα που μας ‘ξυπνάει’ μας διεγείρει. Αυτό όμως δεν γίνεται απλώς επειδή περιέχει καφεΐνη. Αντίθετος ένας ποιοτικός αράμπικα δεν περιέχει περισσότερο από 100 μγ καφεΐνης. Αυτό συμβαίνει γιατί η ποικιλία αραμπικα σε σύγκριση με τη ρομπούστα έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη ( 1,1-1,7% έναντι 2-4,5%). Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ο πολύ μικρός χρόνος απόσταξης του εσπρέσο δεν αρκεί για να διαλυθεί ολόκληρη η περιεκτικότητα καφεΐνης του αλεσμένου κόκκου. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται ένα εξαιρετικό ρόφημα με ισορροπημένη ποσότητα καφεΐνης. Τέλος λοιπόν στους υπερεκχειλισμένους εσπρέσο για μεγαλύτερη διάρκεια’ το μονό που καταφέρνουμε αν ο καφές τρέξει παραπάνω από το κανονικό είναι να έχουμε κακή γεύση, άσχημο άρωμα, πολύ καφεΐνη. Λίγοι από μας γνωρίζουν ότι το τσάι, η σοκολάτα, η κόλα και άλλες τροφές και φαρμακευτικά προϊόντα περιέχουν καφεΐνη. Εξίσου λίγοι γνωρίζουν ότι ένα φλιτζάνι εσπρέσο κατά μέσο όρο περιέχει λιγότερη καφεΐνη από αλλά ροφήματα καφέ. Για παράδειγμα ένας εσπρέσο μπορεί να περιέχει από 90-200 χιλιοστόγραμμα έναντι 150-300 της μόκας ! ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΣΕ ΚΑΦΕΙΝΗ ΕΣΠΡΕΣΟ 90-200 ΧΙΛΙΟΣΤΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑ ΦΛΙΤΖΑΝΙ ΦΙΛΤΡΟΥ 150-300 ΧΙΛΙΟΣΤΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑ ΦΛΙΤΖΑΝΙ ΝΤΕΚΑΦΕΙΝΕ 2-3 ΧΙΛΙΟΣΤΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑ ΦΛΙΤΖΑΝΙ ΤΣΑΙ 40-50 ΧΙΛΙΟΣΤΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑ ΦΛΙΤΖΑΝΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ 80 ΧΙΛΙΟΣΤΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑ 100 ΓΡΑΜΜ ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ 65 ΑΝΑ ΛΙΤΡΟ ΠΕΠΣΙ ΚΟΛΑ 54 ΑΝΑ ΛΙΤΡΟ ΠΕΠΣΙ ΛΑΙΤ 100 ΑΝΑ ΛΙΤΡΟ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΤΙΚΑ ΠΟΤΑ 50 ΠΑΙΔΙΚΗ ΔΟΣΗ 100-500 ΔΟΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΠΑΥΣΙΠΟΝΑ 5-264 ΠΑΙΔΙΚΗ ΔΟΣΗ 20- 500 ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΣΙΡΟΠΙ ΒΗΧΑ 20-166 ΠΑΙΔΙΚΗ ΔΟΣΗ 40 – 800 ΔΟΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ COFFEE SOURCES Ανάλογα με το είδος, την ποικιλία και τη χώρα προέλευσης οι κόκκοι της coffea επιδεικνύουν στο φλιτζάνι ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γεύσης και αρώματος. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες Arabica και Robusta. Για παράδειγμα η Βραζιλία που παράγει 25 εκ σακιά ετησίως και καλύπτει το 30% της παγκόσμιας παραγωγής παράγει πολλά είδη καφέ κυρίως Arabica που ποικίλουν από τοn λεπτό Santos ως τον πιο έντονο Parana. Η Διεθνής Οργάνωση του καφέ, η οποία απαρτίζεται τόσο από χώρες παραγωγούς όσο και από τις κύριες καταναλώτριες χώρες, έχει υποδιαιρέσει τις διάφορες χώρες σε ομάδες, ανάλογα με την ομοιότητα ποιότητας παραγωγής, την ελαφριά Κολομβιανή ομάδα η οποία περιλαμβάνει την Κολομβία, την Κένυα, την Τανζανία. Επίσης υπάρχει η λεγόμενη < άπλυτη > ομάδα Arabica η οποία περιλαμβάνει τη Βραζιλία και την Αιθιοπία , την ομάδα των άλλων ήπιων Καφέδων η οποία περιλαμβάνει όλους τους άλλους παραγωγούς αραμπικα. Τέλος η Robusta η οποία περιλαμβάνει όλους τους παραγωγούς του είδους αυτού. Η Κολομβία με 14 εκ σάκους ετησίως είναι η 2η χώρα σε μέγεθος σε παραγωγή καφέ παράγοντας ποικιλίες τύπου ‘’ήπιου Arabica ‘’ . Οι εξαιρετικά ελαφριές ποικιλίες Typica Maragogype & Bourbon παράγονται καλύτερα στην Κεντρική Αμερική και ιδιαίτερα στην Γουατεμάλα. Οι δε Αφρικάνικες χώρες όσο και η Ινδονησία μεταξύ Ασιατικών χωρών, κατέχουν σημαντικό ποσοστό της αγοράς με την έντονη παραγωγή τους σε ποικιλίες Robusta. Ιδιαίτερη μνεία δικαιούται και η Τζαμάικα διότι παράγει ένα είδος ήπιου καφέ ασύγκριτης ποιότητας. Ο καφές blue mountain όπως λέγεται αποτελεί ένα από τα σπάνια δείγματα αυτοτελούς γεύσης καφέ ο οποίος δεν χρειάζεται να αναμειχθεί με καφέδες άλλων προελεύσεων. Για το λόγο τούτο η τιμή του στην αγορά είναι εξαιρετικά υψηλή. Τα κύρια κέντρα λήψης των αποφάσεων σχετικά με τις τιμές και τις πολιτικές βρίσκονται εκτός των τροπικών ζωνών, δηλαδή στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού- Χάβρης. Μάλιστα η Χάβρη αποτελεί έναν από τους κύριους λιμένες καφέ της Ευρώπης μαζί με το Αμβούργο το Ρότερνταμ, Τεργέστη, Τζένοβα , Λιβόρνο και Μασσαλία. Αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ η Ιταλία με 3 λιμάνια για την εμπορική της διανομή και ενώ διαθέτει έντονη κουλτούρα γύρω από τον καφέ, συγκρινόμενη με άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες, έχει από τους χαμηλότερους συντελεστές κατανάλωσης καφέ, κατά κεφαλή. Ο μέσος Ιταλός καταναλώνει το μισό του καφέ που καταναλώνει ο μέσος Βέλγος ή Ολλανδός. Κατά κεφαλή κατανάλωση καφέ στην Ευρώπη σε kg (πράσινος καφές) ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ 12,84 ΔΑΝΙΑ 12,31 ΣΟΥΗΔΙΑ 11,89 ΟΛΛΑΝΔΙΑ 10,22 ΒΕΛΓΙΟ 9,67 ΝΟΡΒΗΓΙΑ 9,66 ΕΛΒΕΤΙΑ 8,3 ΓΕΡΜΑΝΙΑ 7,32 ΑΥΣΤΡΙΑ 6,41 ΓΑΛΛΙΑ 5,75 ΙΤΑΛΙΑ 4,8 ΟΥΓΓΑΡΙΑ 2,20 ΕΛΛΑΔΑ 2,11 ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ 2,01 ΙΣΠΑΝΙΑ 1,88 Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ 1,78 ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 1,37 ΙΣΛΑΝΔΙΑ 0,96 PERFECT SHOTS FOUR different ESPRESSO • Υποεκχυλισμένος εσπρέσο: Η ανοιχτόχρωμη κρέμα με μεγάλες φουσκάλες τείνει να εξαφανιστεί γρήγορα. Δεν έχει καθόλου σώμα, με λίγη γεύση και λίγο άρωμα. Υπερεκχειλισμένος εσπρέσο: Σκουρόχρωμη κρέμα με άσπρη κηλίδα ή με μαύρη τρύπα στο κέντρο. Λεπτό στρώμα κρέμας το οποίο τείνει να κινηθεί στα πλευρά σχηματίζοντας μαύρο κύκλο. Δυνατή, πικρή, στυφή , ξύλινη γεύση με λίγο άρωμα ROBUSTA : Κρέμα χρώματος γκρίζο- καφετί με μεγάλες φουσκάλες. Άτονο άρωμα, συμπαγές σώμα πικρή γεύση, συνήθως ξύλινη ή ακόμα και στυφή. Perfect ESPRESSO : ελαφρύ καφέ χρώμα στην κρέμα που φτάνει και ως κόκκινο καφέ, ενίοτε με κόκκινο καφέ λωρίδες ( tiger stripes). Αφρός πάχους 3-5 χιλ που διαρκεί. Συμπαγές σώμα , αρωματικός γλυκός και ευωδιαστός. Ισορροπημένη γεύση και άρωμα, και έντονη θετική επιγευση. ''ΤΡΙΤΟ ΚΥΜΑ'' TΟ ΤΡΙΤΟ ΚΥΜΑ (ΤΙ ΕΙΝΑΙ? ΓΙΑΤΙ ΛΕΓΕΤΑΙ ΤΡΙΤΟ?) Πριν φτάσουμε στην κορυφή σίγουρα έχουμε ξεκινήσει από χαμηλά. Το ίδιο συμβαίνει και εδώ. Για να πάμε στο τρίτο κύμα έχουμε περάσει και γνωρίζουμε καλά τι σημαίνει το πρώτο και τι σημαίνει το δεύτερο. Ακόμα και αν δεν έχουμε περάσει από αυτά τα δυο πρέπει να ξέρουμε σίγουρα τι είναι, για να καταλήξουμε στην πολυπλοκότητα του ‘’τρίτου’’. 1ο ΚΥΜΑ: Εδώ έχουμε να κάνουμε μονό με την κατανάλωση. Ο καφές είναι μονό μια τελετουργία πρόσληψης, από τον άνθρωπο, του πιο ψυχοενεργου ναρκωτικού που μπορεί να καταναλώσει. Στιγμιαίος και βιομηχανικός, τυποποιημένος φίλτρου. Καφές από τα ράφια των supermarket και ίσως το τυροπιτάδικο και το φούρνο της γειτονιάς μας στη γωνία. Δεν χρειάζεται μπαριστα ούτε καν έναν ανειδίκευτο μπουφετζή. Ένας απλός αρτοσυγκολητης είναι αρκετός. 2ο ΚΥΜΑ: Εδώ συναντάμε την μερική απόλαυση. Έχει να κάνει με την απόλαυση της γεύσης και τον διαχωρισμό της ποιότητας specialty. Οι συσκευασμένοι illy & starbucks είναι αντιπροσωπευτικοί καθώς η πρώτη ύλη που αγοράζουν είναι εξαιρετικής ποιότητας για βιομηχανικά επεξεργασμένους, τυποποιημένους καφέδες του <κουτιού>. Εδώ σίγουρα ένας καλός μπαριστα μπορεί να βοηθήσει να αναδειχτούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι ‘’περιορισμένες ‘’ δυνατότητες αυτών των χαρμανιών και μοναδικών προελεύσεων. Το κακό όμως στο δεύτερο κύμα είναι ότι δύσκολα μπορείς να συναντήσεις έναν πραγματικό μπαριστα με γνώσεις και αγάπη γιαυτο που κάνει. 3ο ΚΥΜΑ: Το τρίτο κύμα είναι εδώ για να επιτρέψει στον καφέ να μιλήσει από μόνος του. ΚαΦεΣ Για Τον ΚαΦε και Τέχνη για ΤΗΝ Τέχνη. Το τρίτο κύμα εκτιμά τον καφέ γι’αυτό που είναι πραγματικά και κάνει ότι είναι δυνατό για να φωτίσει τον συναρπαστικό, μοναδικό χαρακτήρα καθενός ξεχωριστά. Για το τρίτο κύμα απαραίτητος είναι ένας μεγάλος μπαριστα, δηλαδή ένας πραγματικός γνώστης του αντικειμένου του που δεν είναι άλλο από τον πιο περίπλοκο καρπό γευστικά που έχει δώσει η φύση στον άνθρωπο. Η αποστολή του μπαριστα στο Τρίτο Κύμα είναι να σαγηνεύσει τα υπέροχα, μεθυστικά, μυστηριώδη αρώματα μέσα από τον ψημένο σπόρο και να τα παγιδεύσει μέσα στο φλιτζάνι χρησιμοποιώντας όλες τις γνώσεις του, οι οποίες ξεκινούν από την βοτανολογία και την αγροτική τεχνολογία και φτάνουν στην χημεία και την μοριακή γαστρονομία καθώς και την τέχνη που αναπτύσσεται και χρησιμοποιείται κατά το καβούρντισμα αλλά και την Παρασκευή του κάθε ροφήματος πίσω από το μπαρ. Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου 2007 SPECIALTY COFFEE Τι είναι ο καφές Specialty ή Speciality? Γνωστός και ως καφές gourmet, ο καφές ποιότητας specialty προέρχεται από εξαιρετικούς κόκκους που μεγαλώνουν αποκλειστικά σε ιδανικές συνθήκες κλιματολογικής καλλιέργειας. Προσφέρουν χαρακτηριστικές γεύσεις, προϊόν των μοναδικών χαρακτηριστικών του εδάφους που καλλιεργούνται. Ο όρος specialty coffee πρωτοχρησιμοποιηθηκε από την ERNA KNUTSEN το 1974 σε ένα τεύχος του TEA AND COFFEE JOURNAL. H Knutsen που εργαζόταν ως αγοραστής στην εταιρία B.C Ireland στο Σαν Φραντζισκο δημιούργησε τον όρο για περιγράψει κόκκους εξαιρετικής γεύσης που παραγόταν σε ειδικά μικροκλίματα. Με τη ραγδαία ανάπτυξη του καφέ και των εξειδικευμένων καφεκοπτών κατά τη δεκαετία του 90 ο χώρος του specialty έχει γίνει ένας από τους πιο ραγδαία αναπτυσσόμενους τομείς της βιομηχανίας τροφίμων με τζίρο 9,6 δις Δολαρίων το 2004, και αυτό , μονό στις Η.Π.Α. Ο καφές αυτής της ποιότητας ξεχωρίζει πρώτα απλά από την ποιότητα της πρώτης ύλης. Ο Όρος αυτός υποδηλώνει το πολύ υψηλό επίπεδο που δίνεται σε όλο το μήκος της αλυσίδας ποιότητας που ξεκάνει από τον αγρότη και το φυτό και καταλήγει στον μπαριστα και στο φλιτζάνι και η οποία πρέπει να παραμένει αδιάρρηκτη παρά περίπου τους χιλίους κρίκους που την απαρτίζουν. Τέλος, μόνον ένα 8-10% της παγκόσμιας σοδειάς μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι και από αυτό μονό το ένα δέκατο είναι ικανό να θεωρηθεί ένας μοναδικός, ένας εξαιρετικός αντιπρόσωπος της περιοχής καλλιέργειας του, ένα ‘’grand crus’’ (μεγάλη καλλιέργεια) Τρίτη, 6 Νοεμβρίου 2007 TI EINAI O ΚΑΦΕΣ ? Ο κoκκος του καφε που αλεθουμε δεν ειναι τιποτα αλλο απο ενα σπορο, το κουκουτσι του κερασιου ενος τροπικου θαμνου που καταγεται απο την Αιθιοπια. Σημερα ο καφες σε χρηματικη αξια εινια το δευτερο πιο εμπορευσιμο αγαθο στον κοσμο παρεχοντας παραλληλα και την μεγαλυτερη δωση της πιο δημοφιλους ψυχοενεργου ουσιας που καταναλωνει ο ανθρωπος. Στην υγρη του μορφη ο καφες παρεχει καθημερινα σε ολο το κοσμο το γλυκοπικρο γευστικο του μπουκετο την διανοητικη εγρηγορση και το εναυσμα για κοινωνικη επαφη και επικοινωνια. Υπολογιζεται πως στην παγκοσμια βιομηχανια του καφε και των παραγωγων του απασχολουνται πανω απο 115 εκ ανθρωποι, ενω ο καφες ειναι το κυριο εξαγωγιμο προιον του Τριτου Κοσμου. ESPRESSO MADNESS O εσπρεσσο εχει 2 εννοιες. Πρωτον αυτη του γρηγορου και δευτερον μια που ανηκει σε μια παλιοτερη εποχη πιο ρομαντικη, αυτη του γτιαγμενου ειδικα για καποιον κατα παραγγελια και για την ευχαριστηση του. Στην Ιταλια υπαρχει μια εκφρασει που λεει : <<ο πελατης περιμενει τον καφε και οχι ο καφες τον πελατη.>> Πανω απο 50 εκ φλιντζανια καταναλωνονται καθημερινα στον κοσμο. Η δημιουργια του του ροφηματος αυτου προυποθετει τη γνωση μιας γαστριμαργικης τεχνης, ιδιαιτεης λεπτοτητας και τεχνικης, που δυστυχως παραμενει απολυτα παρεξηγημενη. Ενας λογος για την ελλειψη προδιαγραφων ειναι πως ειναι πραγματικα πολυ νεος. Ο αφες ανατγωνιζεται το κρασι σε επιπεδο εκλεπτισμου και περιπλοκοτητας, μα η ιστορια , η παραδοση και η κουλτουρα του κρασιου ειναι χιλιαδων ετων. Σε συγκριση με το κρασι ο καφες ειναι ενα γαστρονομικο βρεφος. Το ετος γεννησης του εσπρεσσο οριζεται το 1847 οταν η Ιταλικη gaggia πετυχε να πεπιεσει το νερο της εκθλιψης χρησιμοποιοντας ενα πιστονι με ελασμα. Οι μηχανες αυτες τοτε χρησιμοποιουσαν την πιεση του ατμου για να πεπιεσουν το νερο , οταν το 1906 εμφανιστηκαν τα πρωτα σχεδια των bezzara και pavoni. Οι μηχανες αυτες κατεστρεφαν τα ελαια του καφε στην προσπαθεια τους να τα εκθλιψουν. Για να επιτυχουμε τη δημιουργια ενος καλου εσπρεσσο δεν θα πρεπει να προσκοληθουμε σε μια παραμετρο αλλα να εχουμε διαρκη αντιληψη ολων αυτων καθως και τις σχεσεις αλληλεπιδρασης που τις διεπουν. ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΡΕΑΖΟΥΝ ΕΝΑΝ ΕΣΠΡΕΣΣΟ • ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΟΓΙΚΟΙ ( 1. ΥΓΡΑΣΙΑ, 2. ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ, 3. ΗΛΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ) • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ( ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΜΥΛΟΥ, ΠΙΕΣΗ ΑΝΤΛΙΑΣ, ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΝΕΡΟΥ , ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΜΗΧΑΝΗΣ) • ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ (ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΝΕΡΟΥ, ΦΡΕΣΚΑΔΑ ΚΑΦΕ, ΕΠΙΠΕΔΟ ΦΡΥΞΗΣ, ΚΡΑΜΑ ΚΑΦΕ) • ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΠΑΡΙΣΤΑ ( ΣΥΜΠΙΕΣΗ ΚΑΦΕ, ΔΟΣΟΜΕΤΡΗΣΗ, ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΘΛΙΨΗΣ , ΣΗΜΕΙΟ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΕΚΘΛΙΨΗΣ, ΡΥΘΜΙΣΗ ΜΥΛΟΥ, ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ) Οπως ενα πραγματικο δώρο της φυσης, ετσι και η απολαυστικη γευση του καφε προερχεται απο ενα φυτο. Το καφεοδενδρο ειναι θαμνος της οικογενειας rubiaceae και το γενος της, η coffea περιλαμβανει ορισμενα ειδη, αναμεσα τους το coffea arabica το οποιο ειναι το αριστο σε ποιοτητα ειδος με τα καλυτερα χαρακτηριστικα για εξασφαλιση καλυτερου αρωματος και ενος εξαιρετικου ροφηματος. Εκτος απο τα ελάσσονα ειδη, coffea liberica και coffea Excelsa, η μονη ποικιλια με ευρεια διαδοση και με σημαντικη οικονομικη σπουδαιοτητα ειnai η coffea canephora γνωστη κοινως ως robusta. Το φυσικο περιβαλλον των θαμνων coffea ειναι οι τροπικες ζωνες της Ασιας, Αφρικης, και Αμερικης. Εκτος απο το οτι επιδεικνυει εξαιρετικα χαρακτηριστικα, το arabica ειναι ιδιατερα ευαισθητο στη ζεστη και την υγρασια και για το λογο αυτο προτιμουνται μεγαλα υψομετρικα κλιματα τουλαχιστον ανω των 900 μετρων απο την επιφανεια της θαλασσας. Οσο μεγαλυτερο το υψομετρο ειναι τοσο βελτιωνονται οι οργανοληπτικες ιδιοτητες του καβουρντισμενου κοκκου καφε. Σε αντιθεση, η robusta, λογο της μεγαλης τους ανθεκτικοτητας στο τροπικο κλιμα, αναπτυσσονται πολυ καλα σε υψομετρο 200/300 μετρων σε πιο πολυ προσβασιμες περιοχες, που επιτρεπουν ευκολοτερα τη διαχειρηση των φυτειων. Δυστυχως η μεγαλυτερη ανθεκτικοτητα του φυτου διακρινεται και στα οργανοληπτικα χαρακτηριστικα του καφε που παραγει. Παρολο που η μεγαλυτερη ανθεκτικοτητα προσδιδει καλυτερο ''σωμα'' , η ιδια αυξσνει και την πικραδα και στυφαδα του και την περιεκτικοτητα του σε καφεινη. • robusta 2-4 % • arabica 1,1-1,7 %
 

Δεν υπάρχουν προϊόντα σε αυτήν την κατηγορία.

 
Νέα & Προσφορές στο email σας
 
εγγραφή

Ρέθυμνο HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM.
powered by HOTSoft.gr
internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες